Laminat parke ürün özelliklerini abartıyor muyuz?

Bir taraftan laminat parke ürününün yerini doldurabilecek yeni ürünlerin ar ge çalışmaları hızla devam ederken. Diğer bir taraftan zemin dekorasyon sektörünün gözde ve lüks malzemesi olan laminat parke, artık ucuz, bilinen ve sıradan bir inşaat malzemesi olmuştur.

Laminat parke ürünü satın almak amacı ile satış mağazamıza gelen müşterilerimizin sordukları sorular… E mail ile şahsımdan sorulan, laminat parke hakkında yaşanan sorunlar doğrusu beni hayretle şaşırtıyor.
Yıllardır ülkemizde satışı ve montajı yapılan laminat parke ürünü ve özellikleri neden hala yanlış biliniyor.

Laminat parke ürünü satan yetkili bayiler ürünlerini kolaylıkla satabilmek için laminat parke teknik özelliklerini çok abarttılar! İlk yıllarda yapılan abartılar ürün satışlarını kolaylaştırırken, bugün sektörde müşteri şikâyetleri açısından sorunlara yol açmaktadır!
Peki laminat parke hakkında yapılan abartılar nelerdir? Ve doğrusu nedir?

-1- “Laminat parke çizilmez.”Sorunu! Bir deli bir kuyuya taş atmış kırk tane akıllı taşı çıkartmaya uğraşıyoruz!
Hangi teknik kıstas temel alınarak “Laminat parke çizilmez.” Sloganı kullanılıyor halen daha anlayabilmiş değilim. Yâda hangi fabrika üretmiş oldukları laminat parke ürünü için kesin çizilmezlik unvanı kullanıyor? Veyahut laminat parke yetkili satıcı bayi tezgâhtarları müşteriye nasıl bir yaklaşımda bulunuyor ki, müşteri laminat parke ürünü için gittiği satıcıya sizin laminat parke çizilir mi? Sorusunu yöneltebiliyor.
Bu yanlış kanaatin yaygınlaşmasının sorumlusu kimdir? Sorusunun cevabının hiçbir önemi de yoktur. Önemli olan laminat parke ürününün çizilen bir ürün özelliği taşımasıdır. Almış olduğunuz laminat parke kutuları içerisinde bulunan, ürün özelliklerini açıklayan kâğıtları dikkatlice okuyun. Üretici fabrika üretmiş olduğu laminat parke için çizilmeye dayanıklıdır amblemini kullanıyor. Mobilya, koltuk ve sandalye ayaklarına keçe yapıştırılması tavsiye ediliyor.
"Laminat parke çizilmeye dayanıklıdır” cümlesinden ne anlamalıyız? Laminat parke ürünü parke dekorasyon sektöründe satılan diğer yer döşeme malzemeleri arasında çizilmeye karşı en dayanıklı olanıdır. Eğer satın almış olduğunuz laminat parke ürününüzü gerektiği gibi özen göstermeyerek koruyamayıp çizmiş iseniz, parkeniz garanti kapsamına girmeyip sorumlusu da sizsinizdir.
Laminat parke markaları arasında çizilmeye karşı direnç karakteristik özelliği ayrılıklar göstermektedir. Sınıf yükseldikçe, marka değeri arttıkça, fiyat ve kalite segmentine göre çizilmeye karşı direnç özelliği aynı oranda yükselmektedir.
-2- Yanlış bilinen diğer bir özellikte laminat parke panelleri arasının hiçbir zaman açma “aralanma” yapmayacağı kanaatidir.
Laminat parke panelleri arasının normal koşullarda açma “aralanma” yapmayacağı doğrudur.
Yanlış bilinen üretici fabrikanın ürün kullanma tavsiyelerini göz ardı ederek her koşulda laminat parke panelleri arasının açmayacağı iddiasında bulunmaktır.
Bilinmesi gereken yâda müşteriye izah edilmesi gereken doğru bilgi nedir?
Laminat parke ürünü oda sıcaklığı koşulları dikkate alınarak üretimi yapılmaktadır. Satın almış olduğunuz laminat parke ürününün ilk günkü gibi kalmasını istiyorsanız parkenizi yüksek ısı farklarından koruyunuz.
Yüksek ısı farkları nelerdir?
Odun, kömür sobası, elektrikli soba gibi ısıtıcıların aşırı yakılmasına bağlı soba çevresinde parkenizde açma “aralama” oluşabilir. Aşırı ısı yükselmesi; odada bulunması gereken %50 bağıl nem dengesini bozabilir. %50 bağıl nem oranının azalması laminat parke ürününde açma “aralanmalara” neden olabilir. Bu sebepledir ki bazı üretici fabrikalarımız odada asgari %50 oranında nem olmasına özen gösteriniz. Gerekirse nemlendirici bir aygıt kullanınız tavsiyesinde bulunmaktadır.
Herhangi bir neden ile (kiracının çıkması, perdelerin sökülmesi gibi…) laminat parke ürününüz uzun bir süre direk güneş ışığı altında kalması parkenizde telafisi mümkün olmayan açma, aralanma ve renk atmalarına yol açabilir.
Uygun olmayan zemin şapı üzerine laminat parke montajı yapmak. İlerleyen günlerde laminat parkenizde açma ve aralanmalara neden olabilir.
-3- Garanti kapsamı ve koşulları!
Laminat parke ürün garanti koşulları yanlış biliniyor! En önemlisi “şilte, süpürgelik ve kapı önü eşik çıtalarının laminat parke ürünü için geçerli olan 10 yıl garanti kapsamına girdiğinin sanılması” yanılgısıdır.
Laminat parke ürünü garanti kapsımı ve koşulları hakkında bilmeniz gereken doğru bilgi nedir?
Laminat parke, süpürgelik, şilte, kapron ve kapı önü eşik çıtası ürünleri ayrı, ayrı fabrikalarda üretilmektedir. Ana malzeme laminat parke ürünü olup diğerleri yardımcı olmazsa olmaz aparatlardır. Laminat parke satın alırken size söylenen 10 yıl garanti kapsamı sadece laminat parke ürünü için geçerlidir. Süpürgelik, kapı önü eşik çıtası malzemeleri garanti kapsamına girmez.
Eğer satın almış olduğunuz laminat parkeniz garanti kapsamı süresi içerisinde üretim kaynaklı sorun yaratmış ise, laminat parke fabrikası sadece laminat parke ürününü değiştirir. Şilte, süpürgelik gibi aparatları değiştirmez. Siz satın alırsınız. Fabrikanın görevlendirdiği sorumlu kişi şikâyetleri yerinde inceler. Deformasyon nedeninin kullanım, üretim ve montaj kaynaklı olup olmadığına bilirkişi olarak karar verir. Fabrika kaynaklı kusur ise sadece laminat parkenizi değiştirir.
Ayrıca yetkili satıcı bayisi evinizin montajını yaptıktan sonra, laminat parkenizi sizin kontrol etmenizle teslim eder. Teslim edildikten sonra kapı önü eşik çıtası kopması, süpürgelik tamiri konusunda tasarruf ve takdir satıcınındır. Dilerse ücretsiz sorunu giderir, dilerse ücret talep eder.
Son olarak laminat parke ürünü hakkında sizlere söylemek istediğim, parke fabrikalarının ürün hakkında açıkladıkları özellikleri parke kutuları üzerinde açık ve net olarak yazmaktadır.

  1. Laminat parke güneş ışığına dayanıklıdır!
  2. Laminat parke noktasal darbelere dayanıklıdır!
  3. Laminat parke sigara ateşine karşı dayanıklıdır!
  4. Laminat parke çizilmeye dayanıklıdır!
  5. Laminat parke mobilya ayaklarına dayanıklıdır!
Mobilya, koltuk ve sandalye ayaklarına keçe yapıştırınız. Dışarıdan gelecek su, taş ve çamura engel olmak için ortam ana girişinde paspas kullanınız. Odada asgari %50 oranında nem olmasına özen gösteriniz. Gerekirse nemlendirici bir aygıt kullanınız.
Sonuç; laminat parke ürünü her darbeye dirençli, üstün niteliklere sahip, normalüstü bir üründür, algısı ve anlatımı yanlıştır.
Parke dekorasyon sektöründe satılan bütün malzemeler uygun koşullar altında kullanılmadıklarında, çizilme ve açma problemi ve çalışma reaksiyonu gösterebilir.
Değerli site ziyaretçilerimiz; Sizlere laminat parke ürünü için söylenen. En çok abartıya neden olan konular hakkında az da olsa bilgi vermeye çalıştım. Satın almış olduğunuz parkenizin kalitesini ve sıhhatini hatalı kullanımda bulunarak kendi eliniz ile düşürmeyin.
Yazar: Ahmet Kanburoğlu


Benzer Makaleler