Ahşap, masif parkede aranan özellikler, parke kalitesini belirleyen unsurlar nelerdir?

Ahşap- masif parke satın alırken birçok kalite kriterine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ahşap, masif parke satın alırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını aşağıda siz değerli site ziyaretçilerimiz için yazdım!

  1. Ahşap, masif, rabıtalı parke satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken nokta; İşimize uygun doğru bir ahşap( ağaç ) cinsi seçimidir?
    Ülkemizde bilhassa ağaç ithalatı çok kolay yapılabilmektedir. İthalatçı firmaların getirttiği, ismini yeni, yeni duyduğumuz ülkemiz iklim, şartlarına uyum sağlar mı, sağlamaz mı diye bilmediğimiz birçok ağaç cinsi bulunmaktadır.
    Ağaç cinslerinin teknik özellikleri, kullanıldıkları sahalar…
    Örneğin: İç cephede mi, dış cephede mi kullanılacak?
    İşimize uygunluğu…
    İşlenmesi…
    Montajı…
    Cila, boya atılması…
    Dayanıklılığı…
    Örneğin: Çok yoğun olarak kullanılan bir basketbol sahasına kayın, meşe masif parke kullanılması…
    Rutubetin fazla olduğu yerlerde kestane ahşap parkenin tercih edilmesi…
    Evlerde, çok yoğun kullanılmayan sahalarda; Çam, sedir rabıtalı parke kullanılabilir…
    Alım gücü yüksek, lüks konut sektörlerinde Çin, Afrika kökenli merbau, bamboo parke türleri kullanılabilir! Önemli olan işimize uygun ağaç cinsinin seçimidir.
  2. Satın alacağınız ağaç, kereste, ahşap parke, masif parke, rabıtalı parke tam anlamıyla kuru olmalıdır!
    Ahşap parke, masif parke, rabıtalı parke tüketime, satışa sunulmadan önce kereste halindeyken kurutulması gerekmektedir.
    Kurutma iki yol ile sağlanır.
    İlki doğal yol olan; üretim safhasında kereste halinde bekletilerek kurutma yapılmasıdır. Dezavantajı çok zaman alır kuruma tam olarak sağlanamaz!
    İkincisi uygun teknik ve sıcaklıkta fırınlama yöntemi ile kerestenin kurutulmasıdır. Dezavantajı maliyetleri yükselten, avantajı hemen kuruma sağlayan yoldur.
    Önemli bir not: Satın aldığınız ahşap parke, masif parke, rabıtalı kereste taslak halinde iyi kurutulmadan makinede çekilirse montaj sonrası açma ve aralanma yapacaktır!
    Kereste imalatında kurutma kısaca nasıl yapılmalıdır?
    Öncelikle; Ağaç tomruğu tam, direk güneş gören bir yerde bekletmeyin.
    Çok yoğun güneş tomrukta çatlamalara neden olacaktır.
    Ağaç işlenip taslak haline getirildiğinde; Aşırı sıcağa maruz bırakılmadan kendi halinde istifte bekleyerek, iyice rutubet salması beklenmelidir.
    Son olarak ağaç taslak; Kurutma fırınında uygun teknik ve derecede, işimize uygun nem değerlerine düşürülmelidir.
    Eğer kerestemizi doğal olarak belli bir süre bekletip rutubetini düşürmeden direk fırına koyarsak, bu ahşabımızda normalden daha fazla çatlamalara, yarılmalara, ahşap dönmelerine neden olacaktır.
  3. Üretimde son teknoloji makine teçhizatı ve doğru tekniklerin kullanılması!
    Kurutulmuş( işlenmemiş kereste halinde, sadece ebatlanmış ) taslak parkenin, son teknoloji makineler ile işlenmesi, imalatının yapılması son derece önemlidir.
    Eski teknoloji, ayarı bozuk makineler ile işlenen ahşap parkede; Tam yanaşmama ve gönye problemlerine sebep olur. Veya kalınlık farkları yaparak ebat çap problemleri yaratır.
    Gönye kaçıklığı, ebat çap problemleri ahşap parkemizin estetiğini bozduğu gibi ustanın işini zorlaştırır. Parke satıcısının ürün fiyat değerini düşürür!
  4. İmalatta nihai ürünü doğru sınıflayarak bölmek (tasnif etmek)!
    Ağaç sanayi sektöründe işe uygun ağaç cinsi seçimi…
    İmalat sürecinde belirlenen kriterlere uygun sınıf tasnifi çok önemlidir!
    Örneğin: 1. Sınıf keresteye herhangi bir sebep ile 2. Sınıf bir kereste karıştırılması...
    Ahşap, masif parkenin tasnifi sırasında renk, ton farklarına dikkat edilmemesi ürün kalitesini bozar.
    Ahşap, masif parke, rabıtalı kereste imalatında tasnif ne kadar özenilerek yapılırsa marka değeriniz yükselir, aranan güvenilir firma olursunuz! Ürününüzü değerinde, zorlanmadan satabilirsiniz.
  5. Ahşap, masif parke, rabıtalı döşemenizi doğru usuller ile satışa sunma, depolama, istifleme, muhafaza etme!
    En mükemmel üretim sürecinde nihai ürün haline gelen ahşap, masif parke, rabıtalı döşeme hatalı depolama, yanlış istifleme gibi sebeplerden kalitesini ürün fiyat değerini kaybeder!
    Örneğin: Ahşap, masif parkede, rabıtalı kerestede nemlenmeye, çillenmeye, küflenmeye, kararmaya, yamulmaya, çekmeye, bükülmeye, yılmaya neden olur.

Sonuç; Ağacın cinsi, gereğince kuru olması, imalatın son teknoloji makineler ile yapılması, doğru tasnif metotları ile sınıflandırılması, uygun teknikler ile istiflenmesi, korunması, depolanması (ahşap parke, masif parke, rabıtalı döşeme) ahşabın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardır!
Yazar: Ahmet Kanburoğlu


Benzer Makaleler


Ahşap Parke Fotoğrafları Arşivi!