Ahşabın kurutulması, su, nem ve rutubetten korunması, ahşabın düşmanları!

Ahşabın su, rutubet, nem yâda sıcaklığa bağlı çalışması ( hacminde görülen uzama, kısalma, çarpılma, yamulma ) asli karakteristik özellik
lerindendir. Ahşapta ki su ağacın liflerine kimyasal bağlarla bağlıdır. Ahşap ne kadar kuru olursa olsun ahşabın içinde mutlaka nem ve rutubet vardır.
Cinsine göre % 25 - %60 oranlarında kimyasal bileşeninde su barındıran ağaç türleri vardır.
Yapacağınız tasarıma ve yere uygun ahşap cinsi seçmeniz gerekmektedir.
Örneğin; Meşe ağacında %20, çam ağacında % 30, kavak ağacında %60 gibidir. (Ağacın nem oranı kesim yapılan mevsimle doğru orantılıdır.)

Ahşap ürünlere yöneltilen en büyük eleştiri; Tam kurutulmadan işlenen ağacın kurumaya bağlı olarak daralması, çekme yapması yâda dışarıdan nem ve rutubet alarak şişmesi, kabarması boyut değiştirmesidir.
Kapım, pencerem kapanmıyor. Yamuldu tam örtüşmüyor. Ahşap döşeme, ahşap tavan, ahşap lambri, masif parke tahtalarının açması, cilalarının çatlaması, yarılması, ayrışması bu tür şikâyetlerdendir. Her ahşabın (ağaç türünün) az, çok çalıştığı asla unutulmamalıdır.
Ahşap ne kadar kuru olursa olsun yaşayan bir ürün olduğunu ahşabımızın cinsini seçerken göz önünde bulundurmalıyız! Havanın rutubetinden ahşabımız devamlı olarak nem alışverişinde bulunur.

Nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Ahşabı kuruturken düzgün aralıklarla, aralarına çıta koyarak, hava alabilir bir istif şekli ile önce doğal kurutma ile kurutulmalı. Sonra ahşabın kullanılacağı yere, ahşabın cinsine göre fırınlama işlemi yapılarak rutubet nem oranı % 5 -% 10’lara düşürülmelidir.
  2. Özel ve nitelikli ahşap işlerinde;
    Örneğin: Bahçe dizayn işleri…
    Toprak üzerine yerleştirilen ahşap döşeme ürünleri…
    Havuz kenarlarında suya maruz kalan ahşap döşeme ürünleri…
    Vakum emprenye, basınçlı vakum yöntemleri ile ahşabın içine ilaçlı ağaç koruyucu işlenmelidir.
    Günümüz ahşap teknolojisinde en iyi yöntem budur. Ahşap ürün satın alırken, kereste fiyatından çok kurutma ünitelerini sorgulayın.
  3. Dışarıda yağmur suyu (bahçe çiti ,dış kapı, tuvalet banyo kapıları vs..) gibi suya maruz kalacak yerleri özel ahşap koruyucu ile boyamalıdır. Aynı zaman da periyodik aralıklarla deforme olan yıpranan yerleri tekrar onarmalıdır.

Ahşabın düşmanları!
Ahşap insanlık tarihinin en eski, kullanılır, en sağlıklı yapı inşaat ve dekorasyon malzemesidir.
İşlenmesi kolay, ucuz, ileri teknoloji gerektirmeyen, mukavim, dayanıklı, kullanışlı, ısı, ses ve elektriği iletmeyen bol yenilenebilir üstün özellikleri olan dekoratif, taşıyıcı bir malzemedir. Aynı zaman da bir o kadar düşmanı olan inşaat yapı elemanıdır.
Ahşabın en büyük düşmanları nelerdir?

  1. Su, nem ve rutubet!
    Su ahşabın bozulmasına çürümesine neden olur.
  2. Mantarlar ve bakteriler!
    Ahşabın güneş görmemesi, iyi havalandırılamaması başlıca nedenidir.

  3. Termitler ve ahşap böcekleri!
    Ahşap koruyucu sürülmeyen…
    Boyanmayan…
    Deforme olan yerlere gerekli bakım yapılmayan…
    Böceklenme vakalarının önemsenmemesi, ilaçlama yapılmaması…
    Ahşapta termitlerin, böceklerin türemesinin başlıca nedenlerindendir.

Sonuç: Ahşap sıcak, dekoratif çeşidi çok bir malzemedir. Ahşabın uygulanacağı yere göre ağaç cinsinin seçilmesi, kurutulması, montaj sonrası bakımının yapılması ömürlük kullanılmasına neden olacaktır! Yazar: Ahmet Kanburoğlu


Benzer Makaleler


Ahşap Parke Fotoğrafları Arşivi!