Ahşap parke ürün çeşitleri!

Parke dekorasyon sektöründe ahşap tarihi ve geçmişi eski yıllara dayanan dayanıklı, uzun ömürlü, sağlığımıza zararlı hiçbir bileşen içermeyen, güvenilir çevre dostu bir üründür.

Parke dekorasyon sektörümüzde lider konumda bulunan, ahşap parke zengin seçenek ve ürün çeşitliliğiyle göz doldurur.
Bunun en büyük nedeni tabiatta çok sayıda ağaç çeşidinin bulunması, aynı zamanda bu ağaç türlerinin çeşitli imalat teknikleri ve modelleri ile işlenip nihai tüketicilere sunulmasıdır.

Ahşap parke ürün çeşitleri çoktur, genellikle hammaddesi olan ağaç türü ile adlandırılırlar.
Örneğin: Kayın, meşe, kestane parke gibi imalatlarının yapıldığı ağaç türleri ile isimlendirilirler.
Ahşap parke ürünü adlandırılmasında ağaç türü ve cinsinden sonra en büyük etken imalat türü ve modelidir.
Örneğin: Masif parke, rabıtalı parke ürünleri gibi…

En çok tercih edilen ahşap parke ürün çeşitleri nelerdir?

Klasik masif parke…
Klasik parke olarak eski yıllardan bugünlere gelmektedir. Ürün olarak parke dekorasyon sektöründe pazar payı oldukça azalmıştır. Kayın, meşe ve kestane masif parke en çok satan ürün çeşitleridir.
Merbau – Teak – Bambu… Masif parke
Masif parke ürünleri arasında en pahalı, kaliteli ve göz dolduran ürün çeşididir. Bu gün en son teknoloji ile üretimi yapılan. Görüntü kalitesi en üst seviyelerde olan, seçkin müşterilerin tercih ettikleri ürünlerdir. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, yurt dışından ithal getirilen nadide sert ağaçlardan üretimi yapılan, üretimi yapıldığı ağaç cinslerinden isimlerini alan ahşap parke ürünlerindendir.
Rabıtalı çam- sedir döşeme…
Çam yâda sedir ağacından üretimi yapılan. Masif parke ürününe göre yumuşak, dayanıksız ve ucuz olan ahşap parke ürün çeşididir. Adını imalatında kullanılan rabıta makinesinden ve hammaddesi olan ağaç cinsinden almaktadır.

Lamine parke ve laminat parke ürünleri, teknik ve yapısal bileşenlerinden ötürü yüzde yüz ahşap parke ürünü değildir. Aslında hammadde olarak ağaç türlerinden imalatları yapılmaktadır. Bu gün en yaygın olarak tüketilen parke dekorasyon ürün çeşididir. Yapısal olarak ağaç yongası, çeşitli kimyasallar, özel yapıştırma tutkalı, renk desen kâğıdı gibi birkaç ayrı bileşenin bir araya getirilmesi ile üretildiği için, ahşap parke ürünlerinden farklı kategoride incelenmektedir. ( Laminat parke ve lamine parke ürünlerini ahşap parke ürün çeşitleri arasında tasniflendiren meslektaşlarımızda vardır.)
Yazar: Ahmet Kanburoğlu


Benzer Makaleler


Ahşap Parke Fotoğrafları Arşivi!