Laminat parke ürünü montajı!

Parke dekorasyon sektöründe hiç şüphesiz en çok tercih edilen laminat parke ürünüdür.
Laminat parke ürünü alırken en çok dikkat etmeniz gereken unsur, laminat parke ürününün markasıdır.
İyi bir marka laminat parke ürünü, bilinçli usta tarafından montajı yapılmaz ise çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Laminat parke ürünü montajı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

  1. Laminat parke montajına başlamadan önce; Laminat parke kutularını montaj yapılacak yere getirin.
    Laminat parke kutularını mümkünse montaj yapılacak alana yayın. Mümkün değilse istif halinde bırakın. 48 saat oda sıcaklığında bekletin.
    Amacımız laminat parke ile zemin ısısı arasında ki farkı eşit seviyeye getirmektir. Laminat parke ile zemin ısısı arasındaki fark +3 C dereceyi geçmemesi gereklidir.
    Bu işlemi genellikle parke dekorasyoncu arkadaşlarımız iş yoğunluğu, montaj yerinin uzaklığı ve müşterinin zaman darlığı nedeniyle atlamaktadırlar. Usta ve satıcı arkadaşlarımız montaj sonrasında. Laminat parke ile zemin ısısı arasındaki farkın eşitlenmesi esnasında, yaşanan parke yürümesine bağlı kabarmaları daha sonra keserek düzeltmektedirler.
  2. Laminat parke montajı yapılacak zemini iyice temizleyin. Laminat parke ürünü ile montaj zemini arasında kum tanesi kalmamalıdır.
  3. Laminat parke montajı yapılacak zemin çok düzgün olması gerekmektedir. Düz olmayan yerlere laminat parke şapı atılmalıdır. Laminat parke montajı yapılacak zeminin yükseklik farklılığı metre tülde 1-2 mm den fazla olmamalıdır.
  4. Laminat parke, direk zemin üzerine montajı yapılamaz. Şilte, kapron… Gibi beton üflemelerini engelleyen ürünler kullanılmalıdır.
  5. Laminat parke ürünü üretim esnasında çok sıkı kalite kontrollerinden geçirilir. Fakat buna rağmen gözden kaçan hatalı parke panelleri olabilir. Laminat parke panellerini ışıkta kontrol ederek montajını yapın. Gözden kaçan, taşıma sırasında zarar gören laminat parke panellerini ayırın.
    Unutmayın her markanın laminat parke panellerinde üretim hatası olabilir.
  6. Laminat parke montajında döşeme istikameti yönü montaj yapılacak yerin şekline göre usta tarafından belirlenir.
    Genel kabul şudur; Laminat parke panellerinin uzun kenarı, odanın uzun kenarına paralel olacak şekilde döşenmelidir. En önemlisi kapı ağızlarına laminat parke dik bakmalıdır. Montaj yapılacak zeminin ışık alması, kapılarının yerleri, koridor şekli gibi etkenler dikkate alınarak montaj yönü “ usta tarafından” belirlenir.
  7. Laminat parke ürünü ortam sıcaklığına bağlı olarak genleşme yapar.
    Laminat parke ürünü ile duvar arası mesafe 15 - 20 mm olmalıdır. Bu boşluk kesinlikle doldurulamaz, sıkıştırılamaz.
    Bırakılan boşluk laminat parkemizin sıcaklık farklarında oluşacak genleşme ve yürüme aralığıdır. Laminat parke ürünü montajı yapılırken kapı kasaları, kalorifer tesisat boruları gibi yerlerin çevrelerinde 15 – 20 mm genleşme boşluğu bırakılmalıdır.
  8. Laminat parke yüzer sistem denilen sistem ile montajı yapılır. Ortam sıcaklığına göre her yöne uzar. Laminat parke süpürgeliklerimizi laminat parke panelleri üzerine çivi ile çakamayız.
  9. Laminat parke montajı yapılırken çakma kilit sistemli parkelerde montaj takozu kullanılmalıdır. Hiçbir kilit sisteminde, parke paneline çekiçle direk vurularak montaj yapılamaz.
  10. Laminat parke montajında kolaylık olması için duvar dibi ile laminat parke paneli arasına 15- 20 mm mesafe takozu konulabilir. Montaj bitimi mesafe takozları alınarak süpürgelik çakılmasına geçilmelidir.
  11. Laminat parke montajında ilk sıraya çok dikkat edilerek düz başlanmalıdır. İlk sıranın sonunda kesilip artan laminat parke parçası ile ikinci sıra çıkılmalıdır. İkinci sıra sonunda kesilen parça ile üçüncü sıraya geçilebilir.
    Kesilip artan laminat parke panelini kullanabilmemiz için boy 40 cm den küçük olmaması gereklidir.
    Yan, yana iki laminat parke panelinin kesimlerinin aynı noktada bitmemesi gereklidir.
    Yana, yana iki laminat parke paneli arasında en az 30 cm mesafe olmalıdır.
  12. Laminat parke montajı yapılırken son sırada kalan duvar dibi mesafesini ayarlarken, kolaylık olması için laminat parke kilidini duvar dibi tarafına çevirerek, 15- 20 mm boşluk bırakılacak şekilde laminat parke panelini işaretleyiniz. İşaretlenen yerden kesilerek çıkan parça tam boşluğumuza uygun olacaktır.
  13. Laminat parke montajı yapılan yerden boru geçiyorsa ( kalorifer, tesisat borusu gibi…) boruların geçtiği noktalarda, boru çapında daireler açılır.
  14. Laminat parke paneli kesimi yapılırken dekoratif yüzey yukarı gelecek şekilde kesilmelidir.
  15. Laminat parke montaj alanın büyüklüğü ( bir kenar uzunluğu 10 metre tül üzeri olursa ) , döşenecek yüzeyi eşit bölümlere ayırarak montaj yapılmalıdır. Alan bölümlere ayrılmalıdır.
  16. Laminat parke ürününün tuvalet, sauna, yüzme havuzu, kurutma odası, banyo gibi ıslak yerlerde kesinlikle montajı yapılamaz.
  17. Laminat parke ürünü yerden ısıtma sistemli montaj sahasında kullanılacaksa, üretici firma tarafından kesinlikle izin ve onay verilmesi gereklidir.
Yazar: Ahmet Kanburoğlu



Laminat parke montaj videosu!



Benzer Makaleler